Viscose

Viscose
Viscose is een stroperige organische vloeistof die wordt gebruikt bij de productie van rayongarens en cellofaan. Ook wordt de naam viscose wel als synoniem gebruikt voor rayon.

Het productieproces gaat als volgt: cellulose uit hout of katoen wordt behandeld met natriumhydroxide, en dan vermengd met koolstofdisulfide. Hierbij wordt cellulose xanthaat gevormd dat wordt opgelost in meer natriumhydroxide. Dit vormt de viscose-oplossing.

Deze oplossing kan heet door een smalle spleet worden geperst (met behulp van een extruder) om cellofaan te maken, of door een spinneret (spindop) om rayongaren te spinnen. Hierbij wordt door middel van een zuur de cellulosestructuur weer hersteld.

Het productieproces voor het maken van viscose is al in 1891 ontdekt door drie Britse chemici: Charles Cross, Edward Bevan en Clayton Beadle. De octrooien op dit proces zijn gekocht door Courtaulds. Het proces wordt nu in Europa minder gebruikt dan in het verleden, omdat koolstofdisulfide en bijproducten van het proces milieuvervuilend zijn.

Kunstzijde is de populaire benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. De techniek werd in 1884 uitgevonden door de Franse scheikundige Graaf Hilaire de Chardonnet (1839-1924) uit Besançon. Kunstzijde moet niet worden verward met de veel modernere stoffen, vervaardigd uit synthetische vezels.

Praktische eigenschappen
Viscose draagt net zo prettig als katoen terwijl de stof zachter en soepeler is en zijdeachtig aanvoelt. Aan die laatste eigenschap dankt de vezel de bijnaam “kunstzijde”. Er zijn echter ook belangrijke nadelen. In natte toestand halveert de mechanische sterkte van de vezel en daarom mag kunstzijde niet door wrijven of borstelen worden gewassen en evenmin worden uitgewrongen. De vezel is bovendien heel erg kreukgevoelig en daarom wordt deze in de pure vorm vrijwel niet meer gebruikt. Door veredeling, speciale weeftechnieken en vooral door menging met synthetische vezels, zoals polyester, is men er mettertijd in geslaagd de eigenschappen drastisch te verbeteren. Geheel kreukvrij zijn stoffen waarin een belangrijk percentage viscose is verwerkt, echter nooit.

Viscose is een natuurproduct dat bekend staat om de goede verfeigenschappen. Niet alleen neemt viscose verf goed op en geeft zij licht- en wasechte kleuren stralend weer, viscose heeft bovendien een hoog vocht opnemend vermogen en valt zacht en vloeiend. Dit maakt het met name geschikt voor het maken van lingerie. De gespoten vezels uit de natuur, ook wel rayon of kunstzijde genoemd. De edele glans en de hoge kleurweergave van viscose vroegen er gewoon om in de modewereld gebruikt te worden. Voor modestoffen is viscose uitermate geschikt. Het geeft vooral schitterende accenten aan kantwerk en borduursel van hoge kwaliteit. Viscose is afkomstig uit de natuur. Net als katoen bestaat viscose uit cellulose, de basisstof van alle plantaardige vezels. Door een speciaal procedé wordt de cellulose uit hout en planten gewonnen en bereid tot een vloeibare massa. Deze spinvloeistof wordt door de nauwe openingen van een spindop geperst. De haarfijne, eindeloze draad die uit de spin dop komt en die gekenmerkt wordt door een constante sterkte, wordt filament genoemd.

Tips & Trucs

  • Kijk op het etiket om te zien hoe je het kledingstuk het beste kunt reinigen.
  • Viscose kan kleur afgeven als het nieuw is. Was het daarom de eerste paar keer apart van je andere wasgoed. Om de mooie kleuren te bewaren gebruik je hier bij voorkeur een wasmiddel zonder bleekmiddel voor.
  • Viscose kan net als linnen krimpen; met name bij de eerste wasbeurt. Stel de wasmachine daarom in op een lage (40 °C) temperatuur en was de kleding binnenste buiten.
  • Je kunt het verbleken van kleuren tegengaan door viscose kleding niet in de felle zon te laten drogen.
    Viscose is een droom van een stof: luchtig, licht en ongelooflijk zacht. Viscose lijkt veel op katoen. Het heeft een nog hoger absorptievermogen, kan veel vocht opnemen en is erg plooibaar. Bovendien heeft viscose goed hygiënische eigenschappen. Viscose kreukt wel sneller dan katoen en is niet erg vormvast.

Comments are closed.